Aseara m-am culcat cu multe ganduri si framantari in ceea ce o priveste pe cea mica. Stiu foarte bine cat de nocive sunt dulciurile mega procesate din comert si cum tipa in ele E-urile, insa stiu si ca nu putem trai intr-un glob de sticla. Eu, recunosc, am fost la viata mea, un mare consumator de dulciuri.
In parcurile pe care le frecventeaza cea mica, exista cumva doua influente, doua categorii de parinti:
1. cei ce le dau copiilor orice (ma rog, exceptand cola si tigari), oricand, pe post de gustare: bomboane, jeleuri, ciocolata, sticksuri, saratele, pufuleti.
2. cei ce le dau copiilor fructe pe post de gustare, grisine si alte chestii mai putin nocive, nu atat de pline de E-uri.
Prima categorie ii pregateste pentru viata: daca nu se obisnuiesc cu ele ce vor face la gradinita, dar mai ales la scoala cand vor avea bani de buzunar si colegi ce asta servesc. A doua categorie, incearca, cat se mai poate, sa mentina gustarile si alimentatia sanatoasa pentru copilul atat de mic. Ce-i drept, copilul cel mic priveste cu jind si ar manca cu zece guri bomboane si ciocolata, insa nu este lasat de capul lui.
Evident noi suntem in a doua categorie, pe la 18.30 servim o gustare de fructe in parc. Insa cum reactionezi cand niciun copil din parc nu vrea sa guste bucatelele de mar infipte in scobitori, marketate ca inghetata pe bat, iar copilul tau e singurul care inca le vrea?
Datele la nivel mondial sunt ingrijoratoare, iar situatia devine alarmanta si in Romania, prin cresterea numarului de copii obezi. Sunt constienta ca nu se poate o viata fara mici escapade culinare, din cand in cand, insa consider ca moderatia este cheia. Cea mica primeste si va primi cand si cand, o bomboana, o felie de tort, sticksuri sau saratele, insa atata timp cat echilibrul va fi in viata noastra cu siguranta si sanatatea va avea nota maxima.
O zi senina!
Categorii:Părințeală
Perfect de acord cu tine, moderația e cheia!