dex-ul parintesc

Zi de zi observ in parc diferente intre copii. Si, desigur, ma gandesc mereu la faptul ca nu sunt diferentele lor, ci ale parintilor. Cu totii suntem egali si cu aceleasi capacitati mentale la nastere (vorbesc, desigur, de puii nascuti sanatosi). Ceea ce se schimba pe parcurs, ceea ce ii modeleaza si le defineste personalitatea sunt lucrurile pe care aproape toti parintii le stiu, putini insa le si aplica.

Vorbesc aici de 4 aspecte definitorii de caracter: ereditatea, mediul, societatea si educatia. Studiile din ultima perioada cresc in pondere importanta ultimelor doua aspecte, societatea si educatia, ereditatea fiind considerata deja, un aspect usor de modelat. Practic, in opinia mea, educatia pe care o primesti, din toate mediile in care te dezvolti (familial, colegial, profesional) este cea care te defineste cel mai puternic. Cunoscand aceste informatii ma gandesc cu parere de rau la copiii ce isi vad parintii certandu-se, folosind injurii, scuipand seminte pe jos, „hidratandu-se” cu cola sau mancand salam la micul dejun.

Aud deseori diferentele de vocabular intre copii si sunt 100% convinsa de faptul ca puiului meu i-au fost de mare ajutor povestile mele de la varsta de 3 luni, cand stateam la geam si vorbeam despre fotosinteza copacilor sau cele de la 7 luni cand radeam cu pofta la rostirea cuvantului „sta-fi-lo-coc”.

PFDHUN2MLECeea ce este si mai important, am realizat de curand, este modelul vocabularului nostru. Am invatat acest lucru pe pielea mea. Mi s-a intamplat sa ma aflu la volan, cu Iris pe bancheta din spate, si sa imi taie careva fata. M-am abtinut de la injurii, insa mi-a scapat, usor, un cuvant de alint pentru faptas: „prostovan”. Bineinteles, urmat de explicatia folosirii apelativului:

– Mami, scuze. Domnul nu a respectat regulile de circulatie si a suparat-o pe mami.

In urma cu cateva seri o aud in camera ei:

– Mai, bebe, postovan mic. Nu te uiti pe unde melgi!?

Imi venea sa o mananc, insa m-a oprit beculetul aprins in mintea mea. Vocabularul parintilor este primul pe care cel mic il deprinde si il foloseste. Ca atare, atentia trebuie sa fie sporita si limbajul controlat.

Weekend frumos!

sursa foto:https://stocksnap.io/

1 răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s