analize anuale la copii

Incerc de ceva vreme sa scriu despre acest subiect spinos, cel al setului de analize pe care un copil ar trebui sa le faca anual. Inca din primul an de viata mi s-a parut important sa aflu starea puiului meu, nu doar ochiometric, ci investigat. Stiu ca toata lumea spune ca problemele grave se vad, de ce sa chinuim copilul cu intepaturi, insa eu am fost si sunt de parere ca trebuie sa stim sa prevenim, decat sa tratam.

La 11 luni am ajuns la Matei Bals cu o enteroviroza si acolo i s-au efectuat analize. Am profitat de intepatura si i-am facut mai multe, nu doar cele recomandate de ei atunci. Analizele complete si suficiente pentru un copil, la recomandarea medicului nostru pediatru au fost:

  • hemoleucograma
  • analizele de biochimie (calcemia si sideremia)
  • exudatul faringian
  • ASLO
  • examenul coproparazitologic
  • sumarul de urina

Ca si in cazul nostru, al adultilor, trebuie sa mergem la recoltare dimineata, cu copilul nemancat, fara sa bea apa, sa se spele pe dinti, sa nu fi mancat greu in seara anterioara (fara grasimi si dulciuri, evident acestea ar fi de evitat mai tot timpul:))) si sa nu fi fost bolnav in ultima luna (raceli, gripa, stari febrile).

Am facut acest lucru anual, iar cea mica s-a comportat exemplar de fiecare data. Nicio lacrima, niciun planset. Saptamana trecuta am fost cu ea din nou  la analize. Am vorbit cu vreo 5 zile inainte despre ce o sa se intample, de ce facem asta, cum o sa fie, despre lucruri frumoase si sanatate. A fost foarte cuminte, foarte cooperanta, nu a plans, ba mai mult a fost tot timpul curioasa sa vada ce face doamna asistenta (cum o inteapa, cum schimba eprubeta, ce culoare are sangele etc.). I-a explicat doamnei cum vrea si ea sa devina doctor-cusitor si cati pacienti va avea02.

Am fost tare mandra de ea, m-am simtit binecuvantata inca o data cu un asa pui si, desigur, am vazut roadele comunicarii si a pregatirii copilului in fata unei experiente noi, de cele mai multe ori nu foarte placuta.

Sanatate multa va doresc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s