6 lectii pe care le-am invatat in cei 6 ani de cand sunt parinte

Stand azi dimineata in pat si facandu-mi strategia militara inainte de startul alarmei de la telefon, am realizat ca parinteala m-a invatat o multime de lucuri, unele despre mine, altele despre copii, care cumva au reusit sa imi schimbe si perspectiva asupra vietii:

  1. Timpul se poate dilata sau comprima la fel de bine atunci cand traiesti viata alaturi de un pui. Daca o noapte cu febra o percepi cat o luna din calendar, a doua zi poate sa treaca intr-o clipita daca te joci, hranesti, ingrijesti si savurezi zambetele celui mic, care se simte bine.
  2. Ai resurse inepuizabile, te mobilizezi in situatii la care inainte de a deveni parinte nici nu cutezai sa te gandesti. Dormi putin, mananci pe apucate, mergi la job si esti  mama cu norma intreaga, pe viata, toate la un loc, simplu si firesc, ca si cum ai sta intr-un hamac, pe-o plaja hawaiiana.
  3. Rutina unui copil mic este la fel de importanta precum aerul pe care il respiram. Le place, le creeaza conditiile propice pentru a se simti in siguranta. Si noi, adultii, avem zona de confort, fie ca vorbim de un job, o casa sau un cerc de prieteni, care ne place si ne binedispune, asa incat mi se pare firesc sa le respectam programul celor mici. Un copil linistit cu siguranta este o binecuvantare pentru un parinte, conectat deja la un incarcator pentru alimentare:)
  4. Fiecare copil este unic, are ritmul lui de dezvoltare si nu trebuie comparat cu nimeni altcineva. Oricat de des am auzit acest adevar, pana nu am invatat pe pielea mea cateva lectii, n-am reusit sa ma linistesc. De ce inca nu face la olita? Oare va putea vorbi fluent la x ani? De ce inca doreste sa dormim impreuna? samd….
  5. Rabdare. O virtute din punctul meu de vedere, o persoana de actiune, dinamica si uneori, impulsiva, la care totul este rapid cuantificabil si trebuie sa se intample. De cand avem un pui in familie consider ca am evoluat la acest capitol, destul de anevoios si lacunar pentru mine, dar totusi pe o panta ascendenta.
  6. Lucrurile simple, prezentul si joaca iti pot aduce fericire, indiferent de varsta pe care o ai. Aceasta lectie am invatat-o zi de zi de la cea mica care poate rade cu pofta daca vede un fluture zburand, la fel de bine cum construirea unui castel de nisip este o incantare sau totodata o provocare, pe care ti-o poti asuma la orice varsta:)

Oricat te-ai documenta inainte de a deveni parinte, oricate prietene cu copii ai avea, cate povesti ai citi despre asta, cate sfaturi ai primi, adevarul e ca atunci cand in „cuib” ajunge un pui, te simti lovit de fulger.

Reflectand totusi, cred ca este firesc si normal ca viata sa ti se stabilizeze, caci cumva trebuie sa gasim o noua freceventa pe care sa functionam, toti cei implicati in familie. In definitiv, o noua nota muzicala a fost adaugata pe portativul vietii tale si cantecul nu va mai fi niciodata la fel. E tot mai frumos!!!

Mom Daughter Spend Time Holiday Togethernesssursa foto: freepik.com (mom-daughter-spend-time-holiday-togetherness. Designed by Rawpixel.com)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s