Educatie financiara sau emotionala?

Imi aduc aminte vag de momentul in care banii au inceput sa fie un subiect de interes pentru mine, insa am vie amintirea primei clame de par cumparate din economisirea  „banilor de pachet” primiti de la parinti. La scoala nu am facut niciodata educatie financiara, nici nu se punea problema de asa ceva, iar termenul de economisire l-am asimilat spre adolescenta, cand am inceput, alaturi de mama, sa dezbatem si sa implementam aceasta indeletnicire:).

Puiul nostru are acum 6 ani si nu primeste bani de pachet, caci ii pregatesc in fiecare zi gustarea de la scoala, primeste de Paste sau de Craciun cate o bancnota de la bunici, nasi, matusi samd. Nu are inca notiunea si valoarea fiecarei bancnote, insa stie ca cea verde de 1 leu ii este suficienta sa-si cumpere un covrig (ma rog, asta pana sa-l loveasca inflatia si sa ajunga la pretul de 1,5 lei 🙂

In urma cu o saptamana ne-am asezat in pat si tot vorbind verzi si uscate, trecand pe lista toate motivele de bucurie pentru care suntem recunoscatori, am ajuns si la capitolul finante:

-Eu sunt bogata (imi spune zambind strengareste).

-De ce?

-Pai…va am pe tine si pe tati. Si pe mine! Si sunt fericita!

Puteam sa rad, sa plang si chiar sa plutesc pe-un nor, cand am auzit si filtrat tot ceea ce mi-a spus. Dincolo de sentimentul ei de implinire si fericire pe care il simte ca ne are pe noi, a mai realizat un lucru vital intr-o lume zbuciumata si haotica: se are pe ea! Cat de rar privim lucrurile din aceasta perspectiva si de cat de putine ori prioritizam actiunile noastre plecand de la acest gand…

Ce investitie mai frumoasa si mai eficienta exista pe lumea asta decat cea in familia ta si, de ce nu, in persoana ta? Nicicand nu am auzit o definitie mai frumoasa si mai plina de sens pentru acumularile noastre, sufletesti sau materiale, decat cea primita de la un pui in pijama, la ceas de seara:)

Kid earning money for future

sursa foto:www.freepik.com (kid-earning-money-for-future, Designed by Rawpixel.com)

1 răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s