6 reguli de bun-simt in relatia cu soarele pentru copii cu piele alba ca spuma laptelui

Ador vara. Caldura, soarele, zilele lungi si gustul sarat al serilor la mare imi astern pe chip un maaare zambet. Dincolo de nenumaratele beneficii emotionale pe care acest astru le are asupra noastra, beneficiile functionale nu sunt deloc de neglijat: sintetizeaza vitamina D in organism pentru a avea oase puternice si rezistente, ne intareste sistemul imunitar, amelioreaza depresia, se pare ca ne reduce pana si colesterolul:). Cu toate acestea, expunerea nepotrivita si fara discernamant ne poate crea neplaceri. Fie ca vorbim de insolatii, varsaturi sau deshidratare, fie ca se ajunge la cazuri grave si total nefericite de cancer (puteti citi statistici şi studii aici, pe site-ul Fundației cancerului de piele).

Nascuta inainte de 2000, cand vietile familiilor noastre erau suficient de zbuciumate cu adaptarea la democratie, grija si protectia solara lipseau cu desavarsire. Chiar si asa, mama nu ma lasa la orele pranzului sa stau la soare, purtam palarii de soare si ne expuneam treptat, inca de la sfarsitul lunii mai (ce-i drept ne ajuta si geografia, fiind aproape de mare:)).  De cand o avem pe cea mica am inceput temeinic documentarea si aplicarea unor reguli pentru o relatie win-win:

  1. nu stam la soare, atat in concediul de la mare, cat si acasa, in intervalul orar 11:30-17:00. S-a mai intamplat sa ne prinda 12 fara 10 sau sa fie 4 jumatate si sa ne pregatim sa iesim afara, insa acestea au fost exceptiile.
  2. ne hidratam suplimentar cand stam pe-afara. Eu recunosc ca nu beau multa apa, insa cand stam la temperaturi ridicate incercam sa fim atenti sa consumam o cantitate suficienta de lichide (apa, limonada, fresh-uri). Iris bea ceva mai multa apa, iar ca si bebelus eram foarte focusata (a se citi obsedata) sa se hidrateze suplimentar in sezonul estival.
  3. pe plaja, in vacante, ne protejam cu lotiuni cu factor de protectie 50+ si haine cu protectie UV. Chiar daca stai sub umbrela (intrucat un material are, in general, factor de protectie 5, maxim 8)  sau la umbra, nu este suficient pentru a te proteja de razele solare, caci nisipul si apa reflecta lumina in toate partile. Cele mai sigure pentru noi sunt hainele din tesaturi special create sau lotiunile de protectie testate.
  4. capul ne este mereu protejat de palarii cu boruri largi. Fie la plaja, fie pe strada, incepand cu luna mai si pana in septembrie incercam sa ne protejam capul, precum si pielea de pe gat si urechi, la fel de sensibila si ea.
  5. mancam multe fructe si legume, o hrana sanatoasa va sustine pielea noastra in procesul de colorare:).
  6. purtam camasi si pantaloni lungi, tip salvari, rochite vaporoase, desigur niciodata in intervalul orar unsafe. Faptul ca suntem mai imbracati, a se citi acoperiti, nu ne incalzeste, caci cu hainele si materialele potrivite indicele de confort termic este mai bun decat intr-un maieu. Oare cei care traiesc in desert nu stiu ei mai bine aceasta lectie, cand poarta haine largi, deschise la culoare, din materiale prietenoase?

Proaspat intorsi de la mare, am auzit din nou aceleasi remarci: „Vai, dar unde-i bronzul?” , ” Sunteti tot albi ca spuma laptelui, ati stat numai in camera?” samd. , insa au ajuns sa ma amuze mai degraba decat sa ma supere. Da, stiu toate povestile cum pe vremea lor lumea se prajea la soare si n-a murit nimeni, dar nici conditiile nu erau aceleasi: se manca sanatos, nivelul de poluare era mult mai scazut, deci stratul de ozon mai protectiv, stresul cotidian avea alte coordonate si nu implica o doza mare de sedentarism.

Ar fi minunat daca tot mai multi parinti si copii ar intelege cat de benefic, dar in acelasi timp periculos, poate fi soarele daca nu il respectam in relatia cu pielea noastra.

Va doresc o vara plina de caldura sufleteasca si raze prietenoase:)lavanda

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s