Jurnal de calatorie: Cehia

Am incheiat recent o calatorie frumoasa si foarte activa, cu patru capitale vizitate si multe experiente faine descoperite si traite alaturi de puiul din dotare, fericit posesor al varstei de 7 ani:). In unele tari fusesem anterior, singuri sau cu ea, dar in alte anotimpuri, in vreme ce alte locuri au fost calcate pentru prima data de piciorusele noastre zglobii.

Incep cu Cehia caci aici am petrecut 4 zile si a fost o premiera pentru fiecare dintre noi, nu doar pentru cea mica. Ne-am cazat prin Airbnb intr-un apartament dragut, la 3 statii de centru, deci intr-o locatie buna, chiar daca standardele noastre de curatenie nu au fost 100% indeplinite, per total am fost multumiti. Am plecat spre Praga, cu masina din Viena, si prima oprire a fost Brno. Cehia este in plina modernizare a autostrazilor, ca atare traficul nu este cel mai fericit aspect (un drum de 189 km l-am parcurs in 2 ore jumatate). Sa revenim la Brno. Atunci cand l-am adaugat pe itinerariu am avut la baza informatiile gasite pe internet: al doilea oras din Cehia ca marime, importante institutii de invatamant, centru istoric incantator. Am oprit relativ aproape de centru, 5 minute de mers pe jos, si am petrecut urmatoarele 3 ore la pas. Orasul era animat, da, piata centrala foarte ofertanta si apetisanta, insa magazinele si atmosfera imi aduceau aminte de Romania anilor ’90. Usor dezamagita, am plecat mai departe la drum.

Incercam sa ajungem la Praga de vreo 9 ani. Cumva nu se aliniau stelele si intotdeauna alegeam o alta destinatie. Asteptam sa savurez un oras romantic, plin de savoare, culinara si istorica deopotriva, insa ceea ce am gasit acolo a fost un pic diferit. Da, cetatea, centrul, totul inspira istorie, insa nu te puteai bucura din pricina selfie-stickurilor turistilor dornici sa imortalizeze fiecare suras, statuie, raza de soare… Bineinteles, cozile erau impresionante, peste tot: la intrarile in muzee, la plimbarea cu vaporasul, la berarie sau la o simpla gustare… Vazand cum stau lucrurile ne-am gandit ca e cazul sa ne facem o strategie. Sa ne tihneasca si noua:) Ne-am stabilit o serie de experiente/locuri obligatoriu de bifat si am incercat sa fentam aglomeratia.

Ne-am trezit devreme si am fost primii la funicularul care te duce pe dealul Petrin, asa incat ne-am bucurat de experienta din plin. Ajunsi la primele ore acolo am dat o raita si in Labirintul Oglinzilor, fiind, desigur, singuri la casa de bilete:). Ne-am distrat copios, iar cea mica a fost fascinata de toate infatisarile pe care le reflectau oglinzile din labirint. Adaug aici, ca nota personala, ca labirintul nu este foarte mare si, la ore de maxima aglomeratie, nu cred ca este indicata vizitarea.

In continuare pe lista: plimbare pe Vltava. Celebrul pod Carol adaposteste sub el ambarcatiuni care iti ofera timp de 45 de minute o calatorie in care afli franturi despre istoria zbuciumata a acestui oras (via castile din dotare) bucurandu-te, bineinteles, de explicatiile suplimentare ale tanarului marinar care conducea barca:) Ne-a placut, a meritat banii (14 euro/adult, 8 euro/ copil) si timpul de asteptare (aproximativ 15 minute in jurul pranzului, lumea era deja la masa, asa incat am profitat).

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Cum mancarea lor este foarte sarata pentru gustul nostru, incepand cu ciorba de varza cu afumatura si terminand cu nelipsitul carnat, berea parea minunata, indiferent de cat de fin cunoscator esti. Vremea racoroasa permitea aceste arogante culinare, caci in timp ce in tara lumea se cocea incet la un minim de 33 de grade, in Praga intr-o singura zi a fost foarte cald, conform localnicilor, iar termometrul nu depasea 28 de grade, la soare:).

Pe drumul de intoarcere spre Viena ne-am oprit intr-un oras absolut incantator: Cesky Krumlov. Dincolo de faptul ca orasul iti oferea o experienta de neuitat pasind in trecut, nu era foarte aglomerat si avea aerul tihnit al unui oras mic, prosper si animat din Europa.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Dupa fiecare tara vizitata, intrebam puiul de om entuziasmat ce anume i-a placut cel mai mult din acea tara. Raspunsurile erau intotdeauna surprinzatoare: Mi-a placut foooarte mult Kurtos Kolacul cu ciocolata. Si muzeul domnului cu marul. A, si ursii, mami, ursii care se jucau la Cesky.

Praghezii au dezvoltat adevarate business-uri cu celebrul Trdelník, cunoscut de noi drept colacul secuiesc. Se servea, la preturi piperate, evident, intr-o multime de variante: cu ciocolata, cu inghetata, cu fructe, toppinguri, vanilie sau mere coapte. A fost delicios, a meritat fiecare coroana:))

In centru, pe o straduta este un muzeu Apple. Eu nu sunt mare fan al produselor, sa fiu sincera nu detin niciunul, insa sunt mare fan al brandului, ca si strategie, si al celui care a reusit sa il creeze. Asa incat ne-a placut ca si experienta.

In ceea ce priveste ursii, acestia aveau sub castelul de la Cesky o gradina in care se jucau in voie, iar lumea ii privea de sus, fara sa-i deranjeze. Cea mica a fost fascinata de pofta lor de joaca si de faptul ca erau atat de aproape de ea si totusi in siguranta, fiecare dintre ei.

Stiu, articolul este lung, insa pentru cei interesati de detalii privind costuri logistice, iata cateva detalii:

  • vigneta pentru Cehia este 12,50 euro valabila 10 zile;
  • in Praga transportul public este destul de bine pus la punct din ce am vazut (repet insa, am stat foarte aproape de atractiile de pe lista) si costurile sunt: 3 day pass (72 hours) 310 CZK/adult, 155 CZK/child, in vreme ce o calatorie de 90 de minute este 32 CZK/adult si la jumatate pentru copil. Gasisem pe internet ca este gratuit transportul pentru copii cu varsta pana in 9 ani, insa nu a fost asa. Biletele sunt valabile si pentru Funicular;
  • intrarile la atractiile turistice vizitate le-am platit doar cu cardul, ne-a fost mai comod.

Revin cat de curand cu informatii din celelalte destinatii:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s