Jolabokaflod sau Potopul cu cărți – un obicei de Crăciun pe care ar trebui să-l îmbrățișăm

Inca de la inceputul lunii decembrie vuiesc grupurile de mame de pe retelele de socializare despre idei de cadouri, nevoile copiilor nostri si ceea ce ar fi frumos sa dam mai departe ca traditie de Craciun. As putea spune intamplator, dar nu prea cred in coincidente, am citit intr-un articol despre un obicei al istandezilor din seara de Ajun. In fiecare an, familiile islandeze isi ofera in seara de Craciun, ca si cadouri, carti. Povestesc, se bucura impreuna, dupa care isi petrec seara savurand o ciocolata buna si citind cartea primita in dar.

Se pare ca aceasta traditie, numită „The Book Flood” sau „Jolabokaflod” datează de pe vremea celui de-al doilea război mondial. In acele timpuri grele, Islanda resimtea cu greu criza financaiara, ca atare multe familii era in imposibilitatea de face cadouri de Craciun. Cu toate acestea, hartia și, prin urmare, cartile au ramas destul de ieftine. Astfel, acestea au devenit principalul cadou de Craciun pentru majoritatea familiilor islandeze și a ramas la fel pana in prezent. Nu este de mirare, si, deloc surprinzator, ca Islanda ocupa locuri fruntase la egalitate de sanse intre sexe, nivelul de trai si gradul de fericire al locuitorilor ei. Stimeaza mult cartile, autorii, valorile si scrisul, o confirma prin motto-ul lor:mai bine mergi în picioarele goale decât fără cărţi.

Si stateam eu asa, perplexa si vadit impresionata de obiceiul lor, si aveam flash-uri cu aglomeratia de la mall-urile noastre dinainte de pandemie (daca situatia e la fel, n-as putea sa va zic, am peste 8 luni de cand nu am pus piciorul intr-un mall). Acest consumerism inutil, caci de la 2 cadouri in sus, primite simultan, oricum iti dispare entuziasmul, indiferent de varsta pe care o ai. Oare cat de greu ne-ar fi sa imbratisam un astfel de obicei? Cat de benefic ar fi acest obicei pentru o generatie care „consuma” continut exclusiv online? Realizam noi, ca si parinti, cum cititul modeleaza acest pui de om pe care il crestem?

Daca nu aveti sub brad o carte, mai aveti timp s-o cumparati. Incercati anul acesta sa ii surpindeti pe cei dragi, sau chiar pe voi înșivă, cu o lectura pentru suflet.

Zambiti! Iubiti si, deseori, cititi!

Motto-ul islandezilor când vine vorba de citit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s