Aripi de 10

 A căpătaa prinde aripi = a căpăta independență, curaj; a începe să se înflăcăreze, să se entuziasmeze.

Unele expresii lingvistice au capacitatea de a ne stimula imaginatia, iar a prinde aripi este una dintre preferatele mele. Definitia de mai sus, din DEX, este redarea fidela a etapei in care se afla puiul nostru iubit.

Anul acesta am observat indeaproape evolutia unei familii de randunici. Vara trecuta si-au facut cuib la noi la usa, dar n-am urmarit constant constructia casei, puii si plecarea. Anul acesta insa am fost pe faza:) Au venit putin mai devreme, la final de mai si acum au deja a doua tura de pui. Tot procesul e interesant, de la prima coaja de ou cazuta din cuib, pana la plecarea nazdravanilor spre tarile calde (am citit mult in ultima vreme despre ele si se pare ca cei care construiesc cuibul il folosesc pana mor, iar copiii, odata ce au invatat sa zboare si sa se hraneasca, fac gasca si, in stol, pornesc la drum).

Pe repede inainte, am sesizat foarte multe similitudini intre stilurile noastre de parenting:) Daca in prima etapa (1-2 zile) nici nu li se aud glasurile, iar mama ii pazeste intens, cum prind putina forta ciripesc continuu si stau la marginea cuibului asteptand mancare. Cresc apoi si puful se tranforma in pene, sunt tot mai energici si mai curiosi. Urmeaza perioada in care invata sa zboare, la inceput tematori, apoi tot mai siguri pe ei, isi procura hrana, iar spre maturitate, cuibul devine mic si neincapator. Si daca la inceput mama sta in cuib sau pe langa ei mare parte din timp, in ultimele zile, inainte sa plece puii, aceasta ii vegheaza de la departare.

Un deceniu de fericire pura s-a scurs de cand Iris este in vietile noastre si am senzatia deseori ca plutesc. Caci asemeni puilor de randunica si ea incepe sa prinda aripi. Dincolo de independenta fizica pe care era firesc sa o dezvolte (se imbraca singura, isi pregateste mici gustari de mancare, se spala, isi face ordine in camera, merge pe bicicleta si pe role, pleaca in tabere departe de noi), incepe sa se contureze frumos si cea emotionala. Isi sustine argumentat ideile, isi alege prietenii, are preferinte muzicale, usor si sigur isi descopera aripile. Sper sa fim alaturi de ea frumos si constructiv la toate lectiile de zbor, uneori de-aproape, alteori de la distanta, pana cand cuibul va deveni neincapator si ea isi va lua zborul, pregatita.

La multi ani, iubito!

Iti multumim pentru fiecare zi in care zambim impreuna, pentru fiecare gand fain si fiecare sentiment nutrit pentru tine! Esti o binecuvantare pentru noi, o incantare in zbor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s