nativ vs imigrant digital

Vremea de afara, zi urata si mohorata de toamna, cu ploaie, vant rece si temperaturi scazute, mi-a deschis portita catre un subiect pe care vroiam sa il abordez de multa vreme: nativul digital.

Am auzit acest termen la o conferinta, apoi am inceput sa caut informatii. Termenul este inventat de autorul american Marc Prensky in 2001. Alaturi de acest termen apare unul la fel de interesant, din punctul meu de vedere, imigrant digital. El vorbeste pe larg despre acesti termeni si despre persoanele definite de ei.

Nativii digitali sunt cei ce s-au nascut in perioada in care digitalizarea, internetul, gadgeturile erau integrate in viata de zi cu zi. Ei nu au cunoscut, nu isi imagineaza, o altfel de viata. Acceseaza si folosesc uneltele acestei lumi cu usurinta, o fac instinctiv, usor si rapid, fara poticneli. Mai mult, tin pasul cu ele firesc, nativ:)

Imigrantii digitali sunt cei care au cunoscut viata fara digitalizare, dar care acum au imbratisat aceasta noua era. Ei prind mai greu, fac eforturi mari si constante pentru a ramane la curent cu evolutiile actuale. Sunt foarte prezente inca toate convingerile si actiunile erei ante-digitalizare, nu sunt inca 100% confortabili in interactiuni, nu devin addicted.

Citind insa in detaliu site-ul lui, articole si esee, am surprins o abordare interesanta a ceea ce spune el. Acesti termeni definesc de fapt ceea ce pot face oamenii cu tehnologia si cum o includ in vietile lor. Toti suntem fortati sa invatam si sa o acceptam, insa modul in care ne influenteaza viata, cultura si atitudinea, aceasta este in esenta diferenta.

Am inceput sa reflectez asupra a doua intrebari:

  1. eu ce sunt (nativ sau imigrant)?
  2. ce imi doresc sa devina fetita mea?

M-au framantat raspunsurile si m-au lasat cu aceeasi concluzie: echilibrul.

Cred despre mine ca sunt un imigrant, dar fiind din copilarie, sunt aproape nativ:). E ca si cum te-ai muta in alta tara la varsta de 5 ani. Nu uiti limba materna, insa deprinderile si accentul noii tale tari te vor defini mai mult.

Puiul meu cu siguranta este nativ, insa cat de mult il va caracteriza aceast termen va icon_1trebui sa avem grija noi, parintii. Am descoperit, vorbind cu mami, ca se vad influentele si manifestarile inca de acum: cea mica prefera sa se uite la desene si cantecele pe Youtube pe telefon, decat la un desen pe televizor, in conditiile in care ea vede maxim 1 ora de televizor pe zi si 1/2 pe telefon uneori. Nu se intampla zilnic si nici nu ne dorim acest lucru. Cumva va trebui sa reusim sa ne gasim echilibrul si sa vedem ce ne aduce aceasta noua era:)

Weekend frumos!

sursa foto:http://www.sevendots.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s