Meditam azi, in drum spre serviciu, cat de important este in viata sa faci ce iti place, cum te stimuleaza si iti hraneste sufletul, nu doar mintea.
Cea mica este la prima intalnire, in postura de scolar, cu Scoala Altfel. Conform edu.ro „Școala altfel este un program national al carui scop este sa contribuie la dezvoltarea competentei de invatare si a abilităților socio-emoționale in randul copiilor prescolari/elevilor”. In traducere libera, este o saptamana în care cei mici invata, practica si experimenteaza lucruri noi. Fiecare zi a fost o aventura pentru ea, pleca la scoala cu cea mai mare incantare, povestea seara cu lux de amanunte atelierele si informatiile de peste zi, entuziasmul ei era contagios.
Cum Universul nu doarme, am citit articolul Pisicii pe sarma unde a facut o selectie foarte faina de discursuri inspirationale si am regasit un video de care uitasem. Un adolescent, Logan, vorbeste deschis, onest si foarte asumat, cum se simte el de cand face homeschooling si reuseste sa invete si sa aplice lucruri foarte faine. „Much of education it’s oriented towards making us a living, rather than making a life”, spune el si este atat de adevarat. Invatam pentru a reusi sa ne luam diplome, joburi si salarii, insa aceste lucruri nu ne aduc, implicit, fericire si sanatate… Este uimitor sa auzi discursul unui pusti care, usor, usor, incepe sa isi dea seama CE vrea sa devina cand va creste mare, dar stie cu siguranta CUM vrea sa fie cand va fi adult: FERICIT!
Am realizat inca o data ca societatea noastra, fie ca vorbim de sistemul nostru de invatamant sau de familie, este foarte deficitara, ca nu exista preocupare, nici la scoala, dar mai ales acasa, pentru dezvoltarea emotionala a copiilor. Retraim, fara sa vrem, cutume si clisee preluate de la parinti si societate, ne este foarte greu sa iesim din aceste tipare, sa evoluam. Pe cat de dificil mi se pare si mie, la nivel de individ vorbesc, pe atat de provocator si de stimulativ este, iar pentru mine, ca mama, va deveni o prioritate.
La finalul saptamanii, cea mica a trebuit sa ofere feedback cu privire la aceste activitati. Era atat de bucuroasa incat a scris, pe scurt, concluziile, in culorile curcubeului. Atat de clar este feedbackul, atat de entuziasta relatarea, incat beneficiile experientei sunt evidente.
Sa dam aripi copiilor nostri si sa-nvatam si noi, alaturi de ei, sa zburam!
Categorii:de Neuitat, Părințeală, Utile