Continuam rubrica interviurilor medicale cu un subiect interesant: sarcina. Aducerea pe lume a unui copil este, din punctul meu de vedere, cel mai frumos proiect pe care il putem avea in aceasta viata. Desigur, trebuie mentionat faptul ca acest „proiect” isi va produce efectele o viata intreaga, in cele mai complexe si neasteptate moduri, oricate scenarii ne-am pregati anterior:)
O avem alaturi de noi pe doamna doctor Irina Matei, Medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare Reproducere Umană Asistată, care ne va impartasi cateva sfaturi pentru o sarcina usoara:)
Cum ar trebui sa ne pregatim pentru sarcina? Care sunt pasii pe care ar fi recomandat sa ii parcurgem?
Sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le luam in considerare inainte de a porni la drum, 5 pasi mai exact:
- Starea de sanatate. Atat femeile, cat si barbatii, ar trebui sa fie intr-o stare cat mai buna de sanatate inainte de a concepe: greutate optima, nefumatori, alcool cu moderatie, sport cu regularitate. Toti acesti factori cresc sansele de obtine o sarcina si un copil sanatos.
- Alimentatia. Privilegiati o alimentatie echilibrata si variata. Consumati multe fibre, proteine vegetale, alimente bogate in fier precum carnea rosie, pestele. Evitati alcoolul si opriti fumatul. Incercati sa reduceti zaharul si produsele de patiserie.
- Suplimentarea alimentatiei cu acid folic cu 3 luni inainte de sarcina. O carenta in acid folic poate avea consecinte grave asupra copilului: malformatii ale coloanei vertebrale, retard de crestere intrauterina, malformatii de tub neural etc. Ideal este ca o femeie care isi planifica o sarcina sa efectueze o evaluare medicala inainte de a ramane gravida. In cadrul acestei consultatii se va efectua un control ginecologic, insotit de analize specifice (examen Babes – Papanicolau + examenele de secretie vaginala) si de cele generale (sange + urina).
- Gasirea momentul potrivit din punct de vedere al fertilitatii. Programati momentele romantice cu 3 zile inainte si 3 zile dupa ovulatie. Pentru a calcula perioada ovulatorie, daca aveti un ciclu menstrual regulat, numarati 14 zile de la prima menstruatie. Bineinteles, pastrati complicitatea cuplului care este foarte importanta, lumanari si momente magice, fiecare stie mai bine ce se potriveste cuplului. Este binecunoscut ca stresul si obligativitatea nu ajuta la obtinerea unei sarcini.
- Apelarea la specialist. Trebuie sa stiti cand este nevoie de ajutor. Faceti o programare la un medic ginecolog cu supraspecializare in reproducere umana asistata daca dupa 1 an nu ati obtinut o sarcina, iar daca aveti peste 35 de ani nu asteptati mai mult de 6 luni.
Cum monitorizam sarcina si care sunt vizitele la medic obligatorii?
Sarcina este o stare fiziologica, care trebuie perceputa ca atare de catre gravida, dar care necesita a fi urmarita cu atentie de catre medicul obstetrician, deoarece ea se poate complica (in 5 – 20 % din cazuri), punand in pericol viata mamei si/sau a fatului. Ritmul vizitelor la medic este de o consultatie pe luna pentru sarcina fara probleme. Consultatiile prenatale la medicul ginecolog curant cuprind discutii despre evolutia sarcinii, examenul clinic general, monitorizarea cresterii in greutate, valorile tensiunii arteriale. Medicul va va recomanda setul de analize corespunzatoare fiecarui trimestru. Sunt 3 mari ecografii, cele de morfologie fetala, si pentru a fi usor de retinut ele se efectueaza in saptamanile 12/22/32 de sarcina. In cadrul acestor ecografii sunt studiate sistematic evoluția organelor fetale, pentru a detecta eventuale defecte, precum malformații ale capului, ale feței, lipsa unor membre, anomalii renale sau cardiace.
Cu cat se apropie momentul nasterii ritmul vizitelor la medic poate creste, moment oportun pentru discutii despre modalitatea de nastere si pregatirea fizica si psihica a gravidei.
N-as putea incheia interviul fara sa aduc in discutie unul dintre cele mai frumoase instincte, cel matern. Cum apare acesta si ce schimbari se produc in organismul mamei?
Instinctul matern creeaza cea mai frumoasa legatura dintre mama si bebelusul ei, este cel care construieste o legatura telepatica dintre mama si copil, este cel mai puternic instinct al omului si le da femeilor curaj si capacitate de daruire suprema pentru bebelusul lor.
Cand apare acest instinct? El este prezent inca inainte de a concepe, de a avea propriul copil. Multe femei incep sa il simta si atunci se hotarasc sa ramana insarcinate. Incepe sa creasca inca din primele saptamani de sarcina, chiar inainte ca femeia sa stie cu adevarat ca este insarcinata, apare ca un semnal care pare ca o atentioneaza sa fie prudenta. Alterori acest instict apare la primele batai auzite la ecografie in jurul varstei de 6 saptamani de sarcina, un ritm alert, atat de mult asteptat. Pentru unele femei instinctul apare la aflarea sexului, la 16 saptamani de sarcina cel mai devreme. Cu siguranta cele mai mari emotii apar la primele miscari ale copilului, iar asta se intampla de obicei in saptamanile 22 – 24 de sarcina.
Incep sa se contureze trasaturile fetei, iar la ecografia morfologica 3D, incep de multe ori discutiile: „cu cine seamana?”, iar apoi trezirile in toiul noptii din cauza miscarilor prea puternice in trimestrul trei de sarcina sau sughitul bebelusului in burtica, toate momentele acestea intaresc instinctul matern. Bineinteles ca momentul suprem il reprezinta nasterea, iar multe femei se intreaba de unde au avut curajul si puterea sa treaca peste durerile nasterii.
Instictul matern nu vine insa doar cu bucurie, vine si cu multe griji si cu multa oboseala, nopti nedormite, nesiguranta, necunoscut, iar medical vorbind si cu o schimbare brusca a nivelului de hormoni dupa nastere in organismul mamelor. Are loc o scadere brusca de estrogen si progesteron, asa ca este absolut normal ca mama sa se simta coplesita. Toate insa constientizate si discutate devin mai simple si mai usor de trecut peste.
People photo created by drobotdean – www.freepik.com
Categorii:Puiul Sănătos